Miody z dodatkami

Niemal każdy z nas posiada w swoim domu słoiczek miodu, po który sięga ilekroć parzy herbatę, przygotowuje desery lub po prostu ma ochotę na coś słodkiego. Nierzadko do tego miodu dosypujemy dodatków, takich jak orzechy, owoce czy kakao, by podbić słodycz złocistego produktu swoim ulubionym smakiem. Pomyśleliśmy więc, że udogodnienie w postaci miodu zawierający Twój ulubiony dodatek będzie ciekawą i wygodną propozycją. Nie musisz się już martwić, że akurat zabrakło Ci garści orzechów do ciasta lub żurawiny do lodów – ta kategoria miodów stanowi swoiste 2 w 1, które wystarczy otworzyć i nałożyć na dania lub desery. 

Idea stworzenia miodu z dodatkami to nie tylko rozwiązanie podyktowane troską o komfort naszych Klientów – to przede wszystkim chęć podzielenia się wyjątkowymi doznaniami smakowymi. Naturalny miód ma swój charakterystyczny smak, na który wpływa przede wszystkim źródło pozyskania nektaru. Inaczej będą smakować złociste krople lipy, inaczej kremowobiałe bryłki rzepaku, a jeszcze inaczej niemalże czarna gryka. A jak będą smakować miody, w których zatopione zostaną owoce, orzechy lub inne dodatki? Po pewnym czasie ta “wkładka” w postaci orzechów odda swój charakterystyczny, gorzkawy posmak wprost do słodyczy pszczelego wytworu. To pozwala uzyskać wyjątkową głębię smaku, która nie jest możliwa do odtworzenia przy pomocy jakiejkolwiek innej metody, nie wspominając o sztucznych aromatach czy chemicznych dodatkach.

Zatopione w miodzie dodatki przekazują swój smak z czasem, dlatego samodzielnie możesz zdecydować o tym, jak wyczuwalna ma być głębia smaku. Jeśli chcesz, by Twój słoiczek zawierał tylko delikatny posmak dodatku, możesz podjąć decyzję o szybszej konsumpcji zatopionych owoców. Jeżeli jednak chcesz, by wybrany przez Ciebie miód zyskiwał głębię smaku, pozostaw nieotwarty słoiczek przez kilka tygodni w suchym i zacienionym miejscu. Jakie kompozycje smakowe warto wypróbować? Naszym zdaniem, najciekawszymi pomysłami będą produkty łączące w sobie słodkość i kwaskowatą cierpkość oraz słodycz okraszoną głębokim, gorzkawym posmakiem. Ten niezwykle smaczny, zdrowy i pożywny eksperyment kulinarny sprawi, że odkryjesz regionalną kuchnię i desery na nowo, a tradycyjny wizerunek miodu zostanie na nowo zdefiniowany.