Miody tradycyjne

Czy wiesz, że miód występuje w ponad 50 różnych odmianach, a każdą z nich cechuje inny zbiór właściwości? Poszczególne rodzaje różnią się przede wszystkim kolorem – od intensywnej bieli rzepaku przez złocisty kolor lipy czy bursztynową akację aż do ciemnobrązowej gryki. Odczuwalne są także różnice w smaku – jedne miody zawierają w sobie delikatne nuty leśne czy owocowe, inne z kolei cechują się wyjątkowo głęboką słodyczą. Nie sposób także nie dostrzec innych konsystencji; podczas gdy miód rzepakowy jest zbity i należy go “skrobać”, to wielokwiat będzie o wiele bardziej płynny, lejący się. Niezależnie jednak od wyboru naszego rodzaju miodu, za każdym razem mamy pewność, że konsumujemy nie tylko smaczny, ale wyjątkowo zdrowy produkt. 

Przez wiele osób ten owoc pracy pszczelego roju jest traktowany jako naturalny substytut lekarstwa lub antybiotyku. Przekonanie to wzięło się bezpośrednio z faktu, że miód chętnie wykorzystuje się w medycynie ludowej przy wszelkiego rodzaju przeziębieniach, stanach zapalnych, a nawet do pielęgnacji skóry. Jakie działanie przypisuje się najpopularniejszym gatunkom miodu? 

  • Miód akacjowy wspiera leczenie stanów zapalnych górnych dróg oddechowych, dba o układ pokarmowy przeciwdziałając powstawaniu w nim wrzodów, regeneruje organizm po przebytej chorobie lub w stanie zmęczenia oraz wspomaga pracę układu moczowego;
  • Miód gryczany uważa się za naturalny antybiotyk ze względu na przeciwdziałanie i hamowanie rozwoju stanów chorobowych, wzmacnia układ krążenia i immunologię organizmu, działa uspokajająco, relaksacyjnie i pomaga się odprężyć;
  • Miód lipowy wykazuje działania przeciwbólowe i pomaga w przewlekłych schorzeniach przez łagodzenie dolegliwości, polecany jest osobom starszym ze względu na wsparcie w walce z reumatyzmem, nieregularnym spaniem oraz problemami z drogami moczowymi;
  • Miód nawłociowy poleca się przede wszystkim studentom i uczniom, gdyż ta odmiana pobudza mózg do pracy, ułatwia koncentrację i zapamiętywanie, koi nerwy, ułatwia zasypianie i walczy z pierwszymi dolegliwościami jesiennego przeziębienia;
  • Miód rzepakowy to kopalnia glukozy, z której powinni skorzystać sportowcy, osoby narażone na intensywny wysiłek fizyczny oraz psychiczny, jak również przedstawiciele zawodów z dużym czynnikiem stresu, ponadto ten gatunek zapobiega nadciśnieniu i wzmacnia układ krwionośny;
  • Miód spadziowy to naturalny sojusznik w walce z przeziębieniem, ponieważ działa on przeciwbólowo, antyseptycznie, wykrztuśnie i przeciwzapalnie, ponadto dwie łyżeczki miodu dziennie pomogą uchronić się przed miażdżycą, zwyrodnieniami stawów i chorobami układu moczowego;
  • Miód wielokwiatowy hamuje i spowalnia proces infekcji dzięki swojemu działaniu przeciwbakteryjnemu, sprawdza się także w profilaktyce chorób układu krwionośnego, a w szczególności dba o nasze serce, korzystnie wpływa na regenerację skóry po uszkodzeniu oraz odżywia ją i pielęgnuje;
  • Miód wrzosowy posiada właściwości napotne, przez co chętnie jest wybierany w stanach grypowych i podczas przeziębienia, dba o nasz wzrok, słuch, układ pokarmowy i krwioobieg, hamuje biegunki, obniża ciśnienie krwi i wygładza uszkodzoną lub zabliźnioną skórę.

Żadna z tych właściwości nawet nie miałaby szansy się ujawnić, gdyby nie bogactwo witamin i minerałów zawartych w tym produkcie. 100 gram miodu wielokwiatowego zawiera w sobie następujące makroelementy: 

  • 82,4 g węglowodanów
  • 0,2 g błonnika
  • 0,5 mg witaminy C
  • 2 µg równoważników folianów
  • 0,04 mg witaminy B2
  • 0,12 mg witaminy B3
  • 2 mg witaminy B4
  • 0,07 mg witaminy B5
  • 0,02 mg witaminy B6
  • 2 mg witaminy B9 (kwas foliowy)
  • 52 mg potasu
  • 4 mg sodu
  • 4 mg fosforu
  • 2 mg magnezu
  • 0,42 mg żelaza
  • 6 mg wapnia

Ta imponująca lista pozwala sobie uświadomić, jak wiele dobra kryje każdy słoiczek oferowanego przez nas miodu naturalnego. Jesteśmy przekonani, że dzięki regularnemu spożywaniu tego produktu zauważycie korzystny wpływ na swoje samopoczucie. Zachęcamy więc do zapoznania się z naszą ofertą i wyborem najlepszego dla siebie miodu ze Spiżarni Smaku.