Miody smakowe

Wiele osób będących miłośnikami miodu komponuje swoje mieszanki smakowe poprzez dodawanie tego złocistego produktu do innych składników smakowych. Niejednokrotnie można spotkać się ze spożywaniem poszczególnych owoców w miodzie, jak na przykład maliny, arbuzy, truskawki czy czarne porzeczki. Równie często natrafić można na przepisy, które rekomendują połączenie miodu z orzechami laskowymi, migdałami czy orzechami nerkowca. Nie jesteśmy także zdziwieni słysząc, że owoc pracy pszczół komponowany jest z charakterystycznymi smakami i przyprawami świątecznymi, jak np. pomarańcza z goździkami, cynamon czy skórka cytrynowa. Nie trzeba wspominać, że miód stosowany jest także jako baza do rozmaitych sosów czy marynat mięsnych.

Tak ogromna liczba kombinacji i coraz częściej pojawiające się połączenia miodu z danymi składnikami odżywczymi sprawiła, że postanowiliśmy rozszerzyć ofertę naszych produktów. Do Spiżarni Smaku wprowadziliśmy kategorię miodów smakowych, czyli takich, które zawierają w sobie bazę wielokwiatową z naturalnymi składnikami nadającymi określone podbicie smakowe. Do produkcji tego rodzaju połączeń użyliśmy wyłącznie naturalnych składników, takich jak maliny, porzeczki czy pomarańcze. Zrezygnowaliśmy z ekstraktów smakowych, które co prawda są tańsze i wydajniejsze, to jednak stoją w sprzeczności z naszym zamiłowaniem do natury. Poza tym wierzymy, że całkowicie naturalnych, owocowych smaków po prostu nie da się podrobić chemią spożywczą. 

Jak wykorzystywać miody smakowe podczas codziennego funkcjonowania w kuchni? Tak naprawdę, możemy nimi operować dokładnie tak samo, jak wariantem tradycyjnym. Na ich bazie przygotujemy wyśmienite sosy sałatkowe, marynaty do mięs, z powodzeniem dodamy je do ciast, jogurtów i deserów. 

  • Miód z cynamonem polecamy na chłodne, zimowe wieczory w okresie grudnia, gdy charakterystyczny zapach laski cynamonu pomoże poczuć nam magię świąt i zadziała rozgrzewająco;
  • Miód z porzeczką wspaniale sprawdzi się jako dodatek do zimnych deserów, takich jak serniki czy lody – naturalna słodycz złocistego produktu zostanie przełamana lekką kwaskowatością porzeczki;
  • Miód z kakao to faworyt w wypiekach, który ma niejedno oblicze – jedno z najciekawszych wykorzystań to używanie tego produktu jako dodatek spożywany wraz z babkami piaskowymi;
  • Miód z maliną to najpopularniejszy rodzaj miodu smakowego, który najchętniej dodawany jest do ciepłej herbaty – jeszcze tylko plasterek cytryny i gorący trunek ma w sobie wszystko, czego potrzeba;
  • Miód z pomarańczą to nowość, która szybko zjednała sobie serca koneserów – tworzą doskonały dodatek do sosów mięsnych oraz glazurę wykorzystywaną przy marynowaniu i pieczeniu wieprzowiny;

Czy miód smakowy różni się swoimi właściwościami od tradycyjnych odmian tego produktu? Co do zasady, nie ma drastycznych zmian, które wymagałyby zupełnie innego nastawienia konsumenckiego. Warto jedynie zwrócić uwagę, że miód z dodatkami może mieć nieco krótszą datę “należy spożyć przed końcem…”, bowiem niektóre składniki są mniej trwałe i łatwiej ulegają psuciu. Dołożyliśmy wszelkich starań i wykorzystaliśmy naturalne metody, by proces ten nie nastąpił zbyt szybko. Dzięki temu będziecie mogli delektować się pysznym smakiem miodu przez wiele miesięcy od otwarcia słoiczków.